Steenschotten tafels (Lines and Fills)

Van 19 tot en met 27 oktober 2013 is de Dutch Design Week in Eindhoven. Tijdens deze week kun je onder andere deze steenschotten tafels (“Lines and Fills”) bewonderen, die ontstaan zijn uit een samenwerkingsverband tussen beeldend kunstenaar Ruben Olislagers en Blokmeubel.

In aanloop naar de Dutch Design Week bezocht ik de werkplaats van Blokmeubel en sprak ik met Ilse Olislagers en Anke van Gestel (Blokmeubel) over hoe het idee voor deze tafels is ontstaan, over het maakproces en het verhaal / idee achter deze tafel. Ook werden vragen beantwoord van onze vrienden op www.facebook.com/Thinkecodesign.

 

Kom samen en vier het leven!

Deze tafel is ontstaan vanuit de gedachte dat je aan een tafel samenkomt, gesprekken voert en ideeen en inspiratie op doet. Het idee voor het evenemententafel principe is juist om deze gesprekken te stimuleren. Tijdens bierfeesten en evenementen gaan mensen eerder met ‘onbekenden’ aan een tafel zitten.

Ruben Olislagers had al een concreet idee voor deze tafel, en zocht de samenwerking met Blokmeubel om tot de beste materialen te komen, die ervoor zorgen dat de tafel stevig, duurzaam en betaalbaar werd.  Ook mocht het geen saaie lege tafel zijn, maar een tafel met kleur, lijnenspel en prachtig beeld. En de tafel moest praktisch en functioneel zijn.

 

man met gitaar - steenschotten tafelWat zijn steenschotten?

Maurice Blok en Anke van Gestel van Blokmeubel kwamen op het idee om steenschotten te gebruiken. Steenschotten worden in de bouw gebruikt voor betonmallen. De steenschotten zijn door het beton bezinksel ook vrij zwaar.  In het hout kun je ook betonsteentjes vinden. Deze steenschotten, wat eigenlijk een afvalproduct is geworden, worden gebruikt als tafelblad. De tafelbladen worden d.m.v. een cnc-frees voorzien van een ontwerp die door Ruben Olislagers ontworpen is.

Het tafelblad zit vast aan een stalen onderstel wat uitklapbaar is. Dat wil zeggen dat je de tafel kan inklappen en uitklappen. Het biertafel / evenemententafel principe.

 

De cnc frees waarmee de ontwerpen in de tafelbladen worden gemaakt
De cnc frees waarmee de ontwerpen in de tafelbladen worden gemaakt

Verschillende ontwerpen

De ontwerpen voor het tafelblad zijn ontworpen door Ruben Olislagers. Zijn schilderijen en andere ontwerpen zijn bekend om het kleurgebruik.  Het ontwerp “girl with gun” is geinspireerd op Ilse Olislagers. De “gun” is een waterpistool. Ook het ontwerp met de rozen heeft een grappig detail. Als je een lange(re) tafel wilt, dan kunnen de tafelbladen zo geplaatst worden dat de rozen doorlopen, zodat het echt één geheel wordt.

 

 

Ruben Olislagers - steenschotten tafels

Ruben Olislagers - rozen

Ruben Olislagers - auto

girl with gun

De ontwerpen worden in het tafelblad gefreesd. Ondanks dat het qua ontwerpen op een serie lijkt, is elke tafel uniek en wordt elke tafel geproduceerd alsof het maatwerk is. Doordat elk tafelblad zijn eigen structuur heeft, dient de frees op elk tafelblad met de hand te worden afgesteld en bijgesteld. Ook wordt de afwerking en het verven en lakken van de tafel handmatig gedaan. Zelfs het plaatsen van het onderstel is handwerk. Elke tafel is dus uniek en handgemaakt kunstwerk.

Door het materiaal, is de tafel zo robuust dat de tafel jaren meegaat en ook ontzettend geschikt is voor buitengebruik.

 

Ervaar tijdens de DDW

Tijdens de Dutch Desigen Week kun je tafels zien, voelen, ervaren en bewonderen bij Zona Ventosa / Temporary Art Centre (TAC). Ze staan in de kantine van het TAC (Vonderweg 1, Eindhoven).

P1130533 (Medium)

Er zijn 3 varianten in deze tafel.

1. Blanke tafelblad met cnc-frees en afgelakt.
2. Beschilderde tafelblad met cnc-frees en afgelakt
3. Beschilderde tafelblad zonder cnc-frees en afgelakt.

Enkele tafel: EUR 1.250 incl 6% BTW
Dubbele tafel: EUR 2.300 incl. 6% BTW

www.blokmeubel.nl
www.rubenolislagers.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>