Het verhaal achter Invert Footwear – Elisa van Joolen

Tijdens de lezing “De toekomst van design” gaven 3 finalisten van de Dutch Design Awards een persoonlijke toelichting op hun werk (Elisa van Joolen, Chris Gruijters en Arne Hendriks). Dit artikel gaat over het project van Elisa van Joolen.

De Amsterdamse Elisa van Joolen was genomineerd met haar werk Invert Footwear. In de media is Invert Foorwear opgepakt als een upcycle project, terwijl er eigenlijk zo veel meer achter zit. Wat dat betreft was deze lezing zeer de moeite waard.

 

11″x 17

Invert Footwear maakt onderdeel uit van het grotere project 11”x 17”. Een gangbaar advies is om kledingstukken te combineren. Bijvoorbeeld door kledingstukken van ‘dure’ merken te combineren met  kledingstukken van ‘goedkope’ merken. Maar waarom niet combinaties in kledingstuk zelf?, vroeg Elisa zich af.
Zo is haar project 11”x 17” ontstaan. Ze heeft diverse kledingmerken benaderd, zoals G-star en Gsus, om sample truien met een ronde hals (crew neck) aan haar ter beschikking te stellen. Bijna elk merk heeft wel zo’n trui in de collectie. Elke trui, ongeacht het merk, wordt op dezelfde manier behandeld. Overal worden dezelfde stukken uitgesneden en dat wordt gecombineerd. De maat van de uitsnede is 11 bij 17 inch, vandaar de naam van het project. Zij zoekt het spanningsveld in de truien op.

Invert Footwear

Naast deze truien heeft zij ook diverse schoenfabrikanten benaderd om sample sneakers aan haar ter beschikking te stellen voor Invert Footwear. Door de schoenen binnenste buiten te keren, is er geen verschil meer tussen de schoenen. De stiksels heeft zij niet zelf gedaan. Dat doen de werkers in bijvoorbeeld  Vietnam. Elke schoen is dus uniek vanwege onder andere dit specifieke handwerk. En zo ga je het handwerk ook (beter) waarderen. Want normaal zie je het niet, omdat het aan de binnen kant van de schoen zit.

De expositie van dit project heeft ze gehouden bij de multi clean stomerij in Amsterdam, bij Elisa om de hoek. Leuk detail was dat zij voor het etaleren van de Invert Footwear, schoenendozen van Nike heeft gebruikt. Binnenstebuiten gekeerd.

Elisa is nu bezig met een boek die dit project vanuit verschillende invalshoeken beschrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>