Fairphone wint de Fontanel Public Award

Dit jaar heeft het publiek gekozen voor Fairphone (Bas van Abel) als winnaar van de Fontanel Public Award. Fairphone is genomineerd in de nieuwe Future Concepts categorie. Tijdens de DDA tentoonstelling, onderdeel van Dutch Design Week, kon men stemmen op zijn/haar favoriete finalist van 2013. Ook kon online gestemd worden. Fairphone kwam tot stand door middel van crowdfunding en crowdsourcing. Een mooie combinatie: door het publiek gerealiseerd en nu publieksfavoriet van DDA 2013. Dit toont aan dat er waardering is voor praktische duurzame oplossingen voor bestaande systemen, waarin de ontwerper een essentiële rol speelt.

FAIRPHONE – BAS VAN ABEL

De sociale onderneming Fairphone  werkt aan het herontwerpen van de smartphone: van het product zelf tot aan de processen die ten grondslag liggen aan de huidige economische systemen. Fairphone bouwt de productieketen vanuit nieuwe sociale waarden op.
image

Selectiecommissie: De gelaagdheid van Fairphone – van het gebruik van conflict vrije materialen en eerlijke bronnen tot goede arbeidsomstandigheden en lange levensduur van het product – is interessant en het resultaat wijkt van de gebaande paden af. De commissie noemt Fairphone een dapper en onverschrokken initiatief.

FONTANEL PUBLIC AWARD

De Fontanel Public Award is een nieuwe samenwerking tussen Dutch Design Awards (DDA) en Fontanel. De award is onderdeel van DDA en wordt in samenwerking met Fontanel uitgereikt aan de finalist die de meeste stemmen krijgt van het publiek. Men kon stemmen op finalisten uit de categorieën Product, Communicatie, Ruimtelijk, Future Concepts en MINI Young Designer Award. Stemmen was mogelijk in de DDA overzichtsexpositie (onderdeel van Dutch Design Week) en online via www.fontanel.nl/publicaward

Voorgaande winnaars van de publieksprijs zijn: Bloomframe Balkon (2008) door Hofman Dujardin Architecten, The Flying Grass Carpet (2009) door Hunk-Design & Id-Eddy, Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal (2010) door Architectenbureau Koenvan Velsen, Black Pearl (2011) door Studio Rolf.fr in samenwerking met Zecc Architecten en Colour Porcelain (2012) door Scholten en Baijings.

DUTCH DESIGN AWARDS Dutch Design Awards zijn internationaal gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De prijsuitreiking, een tentoonstelling met het werk van alle finalisten tijdens Dutch Design Week en de uitgave van het Dutch Design Jaarboek, in samenwerking met nai010 uitgevers, vormen samen een platform voor Dutch design in de volle breedte. Dutch Design Awards is een productie van Capital D. Meer informatie: http://www.dutchdesignawards.nl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>