Ecologische luidsprekers van Scheek

Er zijn een aantal productgroepen waar eco-design nog niet doorgebroken is. Een van die groepen is (design) luidsprekers.

De meeste luidsprekerbedrijven maken hun luidsprekers van MDF (een samenpersing van verschillende soorten houtvezels), veelal omdat dit materiaal goed blijkt te werken voor het geluid en daarnaast relatief goedkoop is. Echter, in MDF zit formaldehyde, een giftige niet afbreekbare stof, die het recyclen van dit materaal onmogelijk maakt. Verder worden er ook lijmsoorten gebruikt die eveneens hergebruik verhinderen. Dit moet natuurlijk anders.

 

Scheek

Timothy en Mattias ScheekGelukkig is er een luidsprekerbedrijf dat de uitdaging aangaat om high end luidsprekers te maken zonder hierbij de natuur te benadelen.

Scheek is het bedrijf van de broers Timothy (student product sound design aan de Hogeschool der Kunsten in Utrecht) en Mattias (student product design aan de TU Delft). Hun visie is om high end luidsprekers te creëren die geïnspireerd zijn door de natuur, en die op basis van productie en materiaal respect voor de natuur uitdragen. Deze visie is gerealiseerd in de Scheek 1a: een luidspreker gemaakt van eco-board.

 

Eco-board

Eco-board is een geperst materiaal, dat bestaat uit agrarische resten zoals stro, en riet. Dit materiaal kent alle voordelen voor de geluidskwaliteit die MDF ook eigen zijn, maar kent geen nadelig effect op de natuur. Dit materiaal zorgt ervoor dat er geen bomen hoeven worden gekapt, en dat er geen agrarisch resten hoeven worden verbrand. Daarnaast is het materiaal vrij van giftige lijmen, en geheel recyclebaar voor een oneindig aantal keren. Om ervoor te zorgen dat de stroomconsumptie bij productie zo laag mogelijk is, worden de luidsprekers met de hand gemaakt.

scheek-loudspeakers_1

Vrije vorm

Het ontwerp vind ik lijken op de letter S, maar navraag blijkt dat dit niet klopt. Het is meer een vrije vorm, gebaseerd op natuurlijke en muzikale figuren. Het grappige is dat meer mensen deze vraag gesteld hebben. In de afbeelding hieronder zie je de andere figuren waar veel mensen vinden dat de luidsprekers op geïnspireerd zijn.

gelijkende_vormen Scheek luidsprekers

 

Met deze eco luidsprekers wil scheek-loudspeakers laten zien dat het goed mogelijk is om een luxe, high end product op de markt te zetten, waarbij mens en natuur niet worden uitgebuit. De scheek 1a bewijst dat geluidskwaliteit, design, en prijs niet hoeven te leiden onder het feit dat de speakers ecologisch verantwoord zijn.

Leuk om te weten: de broers maken de eco-luidsprekers nu helemaal zelf en daarom zijn de luidsprekers nu nog direct via hen te koop. Op termijn zijn de luidsprekers ook in andere winkels te koop, zoals designwinkels, interieurwinkels, luidsprekerwinkels. Daar zijn ze nu druk mee bezig om dit te realiseren.

Je kan een kijkje nemen op www.scheek-loudspeakers.com voor meer informatie over de luidsprekers, en op www.scheek-loudspeakers.com/sustainability.html voor meer informatie over hun duurzaamheidsprogramma.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>